Roemenië september
2024
Zaterdag 7 september
Zus en zwager brengen ons met ingepakte fiets dozen in aanhanger naar vliegveld Eindhoven. Dex is ook mee, die blijft deze vakantie thuis en wordt liefdevol verzorgd door nicht met assistentie van
zus en honden crèche. Onderweg hadden we te maken omleidingen waardoor de auto rit langer duurde dan gepland. We hadden al we een ruime marge ingebouwd. Bij het inchecken werd aangegeven dat de
dozen te hoog waren, ondanks dat we de afmetingen van te voren gecontroleerd, zodat we ze ter plekke lager moesten maken. Man, man, man wat een gedoe is dat toch altijd. Het is dat ik zo graag wil
fietsen in het buitenland. Voor je gemoedstoestand is het beter om op zulke momenten drie keer goed in- en uit te ademen en aan de slag te gaan zonder boos te worden. We hebben wel altijd tape en
snij mesje mee, die na de aanpassingen in de fiets dozen worden gefrommeld anders heb je weer problemen bij de controle. Tot onze grote verrassing hielp de dame van de incheckbalie mee, dat hebben
we nog nooit meegemaakt. Nadat de aanpassingen zijn gedaan moeten we met de dozen zelf naar de beveiliging lopen om de dozen via een deur ipv odd size rolband af te geven. Daarna kunnen we
eindelijk door de controle. Na 35 min vertraging vertrekken we eindelijk. Bij aankomst op vliegveld Cluj-Napoca worden de dozen ook weer door een deur afgeleverd. We worden met een busje opgehaald.
Ook niet voor het eerst in al die jaren is het busje te klein dus met kunst en vliegwerk samen met drie spinnen van onszelf rijden we met open achterklep naar ons hotel. Uiteindelijk heeft dit
avontuur 9 uur geduurd voor een vliegreis van ca 2 uur. Dozen zetten we in de kelder van het hotel en kijken daar morgen verder naar. We halen snel wat boodschappen voor laat avondeten op de kamer
en gaan dan slapen.
Zondag 8 september
Uitgeslapen en na ontbijt gaan we de fietsen optuigen, zodat we kunnen checken of alles nog werkt. Anders kunnen we in het stadje nog vervangend materiaal kopen. Gelukkig is dat niet nodig en
kunnen we relaxt in het zonnetje op verkenning in het stadje en bezoeken zelfs een klein steampunk museum. We eten ‘s middags warm en eten ‘s avonds een salade op de kamer.
Maandag 9 september 58 km
We gaan na een stevig ontbijt op pad al is het warme weer aan het omslaan naar bewolking. We hebben afgelopen jaar minimaal buiten kunnen fietsen door de vele regen dus benieuwd hoe het gaat. De
dagafstand lijkt niet veel maar het klimmen en zeker de laatste 10 km constant 10% klimmen om op een hoogte van 1323 hoogte meters te komen zal niet meevallen. Nou, dat bleek dan ook het geval. In
het begin gingen we stoer van start in een zeer lage versnelling. Na een paar kilometer was het tempo er uit en moesten we sommige steile stukken gaan lopen met af en toe een kleine pauze op de
vangrail. Dat belooft wat de komende weken. Klimmen is bij ons in de buurt echt niet te trainen. Over het algemeen houden de auto’s en vrachtwagens rekening met ons. We komen een enkele keer paard
en wagen tegen. De huizen en auto’s zien er netjes uit en de weg is goed begaanbaar. Doorgezweet en uitgeput komen we aan bij onze overnachting. Op deze hoogte was er niet veel keuze om te
overnachten en waren erg blij dat we ‘s avonds daar een simpel maar goede maaltijd met als afsluiter voor ieder van ons vier stukken cake kregen voorgeschoteld. Al schiet dat natuurlijk qua
calorieën niet op ;-) Er zijn ook twee Nederlandse motorrijders als andere gasten. We raken in gesprek en hopen dat het morgen droog blijft, dat is voor ons allemaal leuker.
Dinsdag 10 september 72 km
Pfuh, wat kunnen honden toch blaffen ‘s nachts en dat is zeker goed te horen wanneer je hoog zit. Helaas zitten niet alle honden achter een hek en worden onze stembanden op de proef gesteld om ze
al fietsend weg te jagen. De dader die we hier speciaal voor hebben gekocht werkt niet. We hebben ook een theedoek bij ons om mee te slaan. Wat ook jammer is dat we de hele dag regen hebben. Dat is
ook niet uniek voor ons waar we ook zijn het begint altijd te regenen. Ik besluit na het ontbijt heel mijn regen pak aan te trekken en Rob alleen zijn jas. Je bent aan de binnenkant dan van het
zweten bijna net zo nat als van de regen, maar ik heb het dan niet zo koud. Het is zeker niet ideaal. Het plakt, maakt lawaai en je glij sneller van je zadel, dat weegt voor mij toch niet op tegen
de kou. Onderweg stoppen we bij een ieniemienie supermarktje met daarnaast een café waar ze thee verkopen. Na drie bakjes ben ik en Rob twee zijn we weer een beetje bij de mensen en een klein
beetje opgedroogd. Rob krijgt ondertussen een migraine aanval en neemt snel een tabletje, zodat het zakt anders kunnen we echt niet verder. Ons hotel is boven een bar/nachtclub. Alleen geopend in
het weekend, gelukkig. Zeker niet onze eerste keuze, die was vol, en zorgde bij het reserveren voor een hoop irritatie. Wanneer we onze kamer binnenstappen krijgen we een soort deja vu van onze
fietsvakantie in Zuid Korea waar we regelmatig in “love hotels” verbleven. Brandschoon maar kleur rood is nadrukkelijk aanwezig.
Woensdag 11 september 78 km
Geen ontbijt bij het hotel. Hebben de meeste mensen denk ik ook niet nodig ;-) We eten wat op de kamer en gaan weer in regenkleding op pad. We hebben een redelijk vlakke route met weer de laatste
10 km klimmen. Niet te vergelijken met de eerste dag. We hoeven niet af te stappen. Zien alleen niet echt iets waar we wat kunnen eten en warms drinken. We schuilen in een soort bushokje om wat te
eten. Onderweg zie ik op een bord dat in de bosrijke regio waar wij rijden; zwijnen, herten en beren (mijn grootste angst) zijn. Ik rij ook heel de dag op kop om zo snel mogelijk bij het hotel te
zijn. De omgeving is mooi en door laaghangende bewolking geeft het Transylvania gebied iets sinisters. Jammer dat door de regen je niet de tijd kan nemen om foto’s te maken. Ons hotel is veel luxer
waar we vanmorgen vandaan kwamen. We zitten in een rijtje met ruime kamers. Moeten alleen even wachten op een bruidspaar wat voor ons deur foto’s laat nemen. Inmiddels is het droog en zitten we
even op een bankje bij te komen en te kijken wanneer ze klaar zijn. ‘s Avonds lekker in het hotel gegeten. In onze kamer/douche/fiets hangt het vol met wasgoed. Hopelijk is dat morgen droog,
aangezien we niet veel bij ons hebben om uit te kiezen. De verwachting is dat het morgen droog zou zijn, fingers crossed.